Η συμμετοχή του σχολείου σε ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί σημαντικό πυλώνα βελτίωσης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει επαγγελματικές ευκαιρίες σε ευρωπαϊκά σχολεία, αλληλεπίδραση με ομοτίμους, αλλά και δυνατότητες επιμόρφωσης είτε με webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) ή με moocs (μαζικά ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα) που διοργανώνονται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς. Επιπλέον, σηματοδοτεί τη δημιουργία και υλοποίηση έργων μέσα από εθνικές ή/και διακρατικές συνεργασίες αλλά και την επικοινωνία των μαθητών/τριών μεταξύ τους κατά την εκπόνηση κάποιου έργου. Το έργο είναι ένα project, όπου οι εταίροι  εκπαιδευτικοί διοργανώνουν και διεξάγουν επιτόπιες και διαδικτυακές δραστηριότητες με τους μαθητές/τριες τους πάνω σε ένα θέμα και σε συνεργασία με συναδέλφους από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Το eTwinning είναι η κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη. Η κοινότητα αυτή αποτελείται από χιλιάδες εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς που μοιράζονται ένα όραμα για σχολεία χωρίς αποκλεισμούς, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών με ουσιαστικό τρόπο και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινότητας γίνεται διαδικτυακά μέσω της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης, όπου οι eTwinners, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, “συναντιούνται” σε εκδηλώσεις, συνέδρια και έργα, μοιράζονται το υλικό τους και μαθαίνουν παρέα με τον δικό τους ρυθμό και σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους.

Το σχολείο μας υλοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά έργα eTwinnning από το 2014. Στην κοινότητα eTwinning είναι εγγεγραμμένοι φέτος (2022 – 23) έξι εκπαιδευτικοί, τρεις εκ των οποίων παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning με σκοπό την βελτίωσή τους σε εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων/παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και στην εκπαιδευτική ρομποτική με το Thymio.

Από τoν Σεπτέμβριο του 2020 το σχολείο μας συμμετέχει σε έργο Erasmus+, το οποίο προέκυψε από προηγούμενο eTwinning έργο, και προβλέπει κινητικότητα (σύντομες ή μακροχρόνιες μετακινήσεις) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών εκτός Ελλάδας. Το Erasmus+ είναι ένα περισσότερο διευρυμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Το 2021 ξεκίνησε η νέα γενιά του Erasmus+ με ενδιαφέροντα και καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως ευκαιρίες κινητικότητας για τους μαθητές/τριες και διαπιστεύσεις για τους οργανισμούς της σχολικής εκπαίδευσης. Εδώ, προσφέρεται μία σειρά ευκαιριών σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε σχολεία και άλλους οργανισμούς να συνεργαστούν με εταίρους στο εξωτερικό και να ενισχύσουν την προβολή, τη δυναμικότητα και την ελκυστικότητά τους.

Από το 2014 και μέχρι σήμερα (2023) το σχολείο μας έχει υλοποιήσει τα παρακάτω έργα:

Έργα eTwinning

2014-15 _“Ιαματικές πηγές: Το νερό που μας ενώνει”_ Εθνικό έργο που έλαβε εθνική ετικέτα ποιότητας

2015-16 _“Traditional games around the world”_ Ευρωπαϊκό έργο

2016 – 17 _Games around Europe” _ Ευρωπαϊκό έργο

2017 – 18 _“Dances, Places, Traces!”_ Ευρωπαϊκό έργο

2019 – 20 _“Traditional sports in Europe”_ Ευρωπαϊκό έργο

2019 – 21 _”eCultural caleidoskope”_ Ευρωπαϊκό έργο που έλαβε εθνική ετικέτα ποιότητας _Η γωνιά eTwinning του έργου

2021 – 22 _“Water in our lives”_ Ευρωπαϊκό έργο που έλαβε εθνική ετικέτα ποιότητας

2022 – 23 _“Fitness, wellness and mindfulness: a post pandemic view#eTwEC”_ Ευρωπαϊκό έργο

Έργα Erasmus+

2020 – 2023 _”Healthy Mind Body and Environment” _Έργο KA2

Ετικέτες ποιότητας

Προγράμματα eTwinning και Erasmus+