Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 η πρώτη κινητικότητα 3 μαθητών/τριών, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, στην πόλη Glina της Κροατίας. Η αναχώρηση έγινε την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με προορισμό την πρωτεύουσα της χώρας, Ζάγκρεμπ.

Η ελληνική αποστολή έλαβε μέρος στις δράσεις που οργάνωσε το σχολείο υποδοχής (Osnovna škola Glina) στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΜΒΕ (Healthy Mind Body and Environment) και αφορούσαν σε δραστηριότητες Μυαλού, Σώματος και Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο σχολείο της Glina έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, γνωριμία με την κροατική γλώσσα και αντιπαραβολή κάποιων λέξεων με τα ελληνικά, γαλλικά και λετονικά (οι εταίροι μας στο πρόγραμμα), βιντεοπροβολές με τα αξιοθέατα της χώρας υποδοχής, περιήγηση στην πόλη (Glina), παρουσίαση τοπικών χορών και τραγουδιών, εικαστικές δημιουργίες και φυσικά πολλά παιχνίδια (κινητικά και μυαλού).Την τελευταία ημέρα του προγράμματος έγινε εκδρομή στην πρωτεύουσα (Ζάγκρεμπ), περιήγηση στα αξιοθέατά της και επίσκεψη στο “μουσείο ψευδαισθήσεων και οφθαλμαπάτης.”.

Η εμπειρία αυτού του ταξιδιού ήταν για τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς πολύ σημαντική. Για τους πρώτους, η επαφή με συνομήλικους από άλλες χώρες της Ευρώπης, η ενεργός συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις και η πολιτισμική ανταλλαγή αποτέλεσαν εμπειρίες που θα σηματοδοτήσουν μία νέα αρχή στις άτυπες μορφές εκπαίδευσης. Για τους εκπαιδευτικούς που συνόδευσαν, η αλληλεπίδραση με σχολικούς εταίρους προσέδωσε μία ιδιαίτερη, προσωπική, αξία στο ταξίδι με προοπτικές επαγγελματικής ανάπτυξης. Επιστρέφοντας, ο καθένας με τον τρόπο του έγινε πλουσιότερος σε εμπειρίες τις οποίες μοιράστηκε με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής και τοπικής κοινότητας.

Το δημοτικό σχολείο Λουτρακίου εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του στο σχολείο υποδοχής για την άψογη φιλοξενία και υποδειγματική οργάνωση των δράσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Εθνικός φορέας υλοποίησης του είναι το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών). 

Στιγμιότυπα από την τετραήμερη επίσκεψη στην Κροατία
28 tips για την Κροατία
Πρόγραμμα Erasmus+ Κινητικότητα μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών στην Κροατία