Στις 22 Φλεβάρη 2023 γιορτάσαμε στο σχολείο μας ένα βρετανικό έθιμο, την Ημέρα της Τηγανίτας- Pancake Day. Αλλιώς ονομάζεται Shrove Tuesday, καθώς είναι πάντοτε ημέρα Τρίτη και 47 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας για την συγκεκριμένη χώρα, γι’ αυτό εκείνη την ημέρα όλοι τρώνε pancakes που περιέχουν, όμως, γάλα κι αυγά. Σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου τα pancakes είναι μικρά και παχιά, ενώ σε άλλες είναι λεπτά όπως οι γαλλικές κρέπες.

Εκείνη την ημέρα διοργανώνονται αγώνες σε πόλεις και σε χωριά με μικρούς και μεγάλους να τρέχουν στους δρόμους κρατώντας ένα τηγάνι και προσπαθώντας ταυτόχρονα να αναποδογυρίσουν το pancake που βρίσκεται μέσα. Ο πιο γνωστός αγώνας γίνεται στην πόλη Olney, απ’ όπου ξεκίνησε αυτό το έθιμο. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1445 στην πόλη Olney μια γυναίκα άκουσε την καμπάνα για την εκκλησία ενώ έφτιαχνε pancakes. Από την βιασύνη της να προλάβει, έτρεξε στην εκκλησία με την ποδιά και το τηγάνι στο χέρι.  

Έτσι κι εμείς τρέξαμε με τα τηγάνια μας, αναποδογυρίσαμε τα pancakes και περάσαμε υπέροχα! Και φυσικά μετά απολαύσαμε τα φανταστικά pancakes, αλμυρά και γλυκά, που ετοίμασαν οι μαμάδες!

Ευχαριστούμε μέσα απ’ την καρδιά μας όλους τους γονείς που μας βοηθήσαν οικονομικά, πρακτικά και ηθικά και που χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε τόσο ωραία!

Και του χρόνου, λοιπόν!

Pancake Day: Μία ημέρα παιχνιδιού και γεύσεων!