Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από συνομιλήκους ή μεγαλύτερους συμμαθητές/τριες και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται, κυρίως, στη σχολική πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου αλλά και τη διαδικασία της μάθησης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

Πηγή: Hellenic Education Office

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της καθιέρωσης της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, υλοποίησε δράσεις με σκοπό την επισήμανση του φαινομένου, τον προσδιορισμό των αιτίων του , αλλά και των τρόπων αυτοπροστασίας των μαθητών/τριών σε πιθανά περιστατικά. Στις δράσεις συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, παρουσιάσεις από εκπαιδευτικούς, δημιουργία συνθημάτων κατά του φαινομένου, ενώ προέκυψαν και αυθόρμητες εκδηλώσεις μαθητών/τριών όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω.

Η ανίχνευση των περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους εκπαιδευτικούς για αυτό και η βασική πρακτική –και κεντρικό σύνθημα– που ενθαρρύνεται στους μαθητές/τριες σε αυτή την περίπτωση είναι το:

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ!

Σε έναν φίλο σου, έναν δάσκαλο, έναν γονέα…

6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού