Επέστρεψε η εννεαμελής αποστολή του σχολείου μας από το 5θήμερο ταξίδι (κινητικότητα) στην Jumprava της Λετονίας, στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος με τίτλο “Healthy Mind Body and Environment” (ΗΜΒΕ). Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, συμμετείχαμε σε δράσεις που σχετίζονται με την προαγωγή της υγείας νου και σώματος, αλλά και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις σε ένα αγρόκτημα παραγωγής μελιού, στο εθνικό πάρκο Kemeri της Λετονίας με περπάτημα επάνω στους βάλτους, στο παραθεριστικό κέντρο Jūrmala στην Βαλτική θάλασσα και φυσικά στην πρωτεύουσα Ρίγα. Υπενθυμίζουμε, ότι ο εθνικός φορέας συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ είναι το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

Οι εντυπώσεις από την όμορφη αυτή χώρα της Βαλτικής με τους χαμηλών τόνων κατοίκους της, τη ζεστή φιλοξενία των εκπαιδευτικών του σχολείου, το ποικίλο, εύστοχο και ενδιαφέρον πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ήταν εξαιρετικές. Η Λετονία αποτέλεσε, πραγματικά, μία έκπληξη. Καταπράσινο περιβάλλον, άφθονοι υδάτινοι πόροι, πλούσια πανίδα, πεντακάθαροι δρόμοι, οικολογική συνείδηση και ήρεμοι ρυθμοί ζωής, ήταν τα σημεία που ξεχωρίσαμε και θα θυμόμαστε από αυτή την επίσκεψη.

Και… μπορεί αυτό να ήταν το τελευταίο ταξίδι για το ΗΜΒΕ_Erasmus+ πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2023, για κάποιους από εμάς όμως, ίσως και να επαναληφθεί στο μέλλον, ώστε να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα αυτήν την χώρα της Βαλτικής και τους κρυμμένους “θησαυρούς” της.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την επίσκεψη αλλά και βίντεο με περισσότερες λεπτομέρειες!

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου υποδοχής, Jumpravas pamatskola
Υδάτινοι “καθρέφτες” σε όλη την Λετονία
Στο εθνικό πάρκο της Λετονίας, Kemeri
Στην είσοδο της παραθαλάσσιας πόλης Jūrmala
Η πλήρης αποστολή των εταίρων του ΗΜΒΕ (Γαλλία, Κροατία, Ελλάδα, Λετονία) με φόντο την Βαλτική θάλασσα
Στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα
Το αεροπορικό ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Ρίγα, και το ξενοδοχείο Licisi
Το καλωσόρισμα στο σχολείο και η τελετή υποδοχής
Στο σχολείο της Jumprava

Την Τετάρτη 17 Μαΐου και την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην κινητικότητα παρουσίασαν το ταξίδι τους σε συμμαθητές/τριες και σε γονείς και μίλησαν για την Erasmus+ εμπειρία τους.

Επιστροφή από Erasmus+ στη Λετονία