Η Λετονία είναι μία από τις χώρες-εταίρος στο Erasmus+ πρόγραμμα ΗΜΒΕ που υλοποιούμε από τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο μυαλό μας την τοποθετούμε κάπου βόρεια, κοντά στην Ρωσία και συνήθως την μπερδεύουμε με τις γειτονικές της, Λιθουανία και Εσθονία. Η αλήθεια είναι ότι συνορεύουν μεταξύ τους και ίσως τις έχουμε ακούσει ως Βαλτικές χώρες, εξαιτίας του ότι βρέχονται από την, παγωμένη, Βαλτική θάλασσα. Η Λετονία (Latvija στην γλώσσα της) είναι μία μικρή χώρα 1,9 εκατομμυρίων με πρωτεύουσα την πανέμορφη Ρίγα.

Οι Βαλτικές χώρες

Το σχολείο-εταίρος μας στο πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα χωριό της Λετονίας που λέγεται Jumprava. Πρόκειται για ένα σχολείο που φιλοξενεί γύρω στους 130 μαθητές/τριες. Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για την τοποθεσία, τις δραστηριότητες και την λειτουργία του στο παρακάτω βίντεο.

Η Λετονία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με τα δάση να καταλαμβάνουν σχεδόν το 50% της επικράτειάς της και με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, διαθέτει μεγάλες εκτάσεις υδροβιοτόπων και περιοχών φυσικού ενδιαφέροντος αλλά και μία αυστηρή νομοθεσία για την προστασία τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ΗΜΒΕ ανακαλύψαμε ένα βίντεο της Greenpeace που μιλάει για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν στην παραγωγή τροφίμων και την επακόλουθη εξάντληση φυσικών πόρων του πλανήτη μας. Μοιραστήκαμε το βίντεο με τις υπόλοιπες χώρες του προγράμματος. Έπειτα από μερικές μέρες, έφτασε στο σχολείο μας ένα γράμμα από μία μαθήτρια της Jumprava, την Anete, η οποία έγραψε τις σκέψεις της αφού προηγουμένως το είχε παρακολουθήσει. Σας το παραθέτουμε (μεταφρασμένο).

Ένας από τους τομείς που εξετάζει το πρόγραμμα ΗΜΒΕ (Healthy Mind Body and Environment) είναι το περιβάλλον, και σκέψεις μαθητών/τριών, όπως οι παραπάνω της Anete, είναι σημαντικές για τη μετάβαση από την σκέψη στην πράξη, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι του προγράμματος ΗΜΒΕ αφορούν στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών/τριών προς την κατεύθυνση της υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Και μια που μιλάμε για το περιβάλλον, παρακολουθήστε το επόμενο βίντεο για να πάρετε μία ιδέα από την φύση της χώρας που παρουσιάζουμε σήμερα αλλά και κάτι από την μουσική της κουλτούρα.

Διασκευή παραδοσιακού τραγουδιού της Λετονίας

Για το τέλος θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε την “γωνιά” της Λετονίας που φτιάξαμε στο σχολείο μας, με ό,τι έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής και με την διάθεση να βρούμε ακόμα περισσότερα για αυτή την σχετικά άγνωστη σε εμάς χώρα της Βαλτικής.

Το σχολείο της Jumprava και η Λετονία στο σχολείο μας
ΛΕΤΟΝΙΑ: Μία “πράσινη” ευρωπαϊκή χώρα