Σε λίγες ημέρες, στις 9 Μαΐου, μία αποστολή από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του σχολείου μας θα επισκεφτεί την Γαλλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο “Healthy Mind Body and Environment”. Το σχολείο που θα μας υποδεχτεί ( École Jules Ferry ) βρίσκεται στην πόλη Bolbec, στην περιοχή της Γαλλίας που ονομάζεται Νορμανδία. Η πόλη του Bolbec έχει περίπου 11.000 κατοίκους, απέχει 30 χιλιόμετρα από την θάλασσα της Μάγχης και το παρελθόν της συνδέεται με την κλωστοϋφαντουργία. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία των μικρών ποταμών και ρευμάτων που περνούν από την πόλη και αξιοποιώντας την δύναμη του νερού έφτιαξαν υδρόμυλους που έδιναν κίνηση στις μηχανές των εργοστασίων. Στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχαν εκεί πάνω από 25 εργοστάσια που ειδικεύονταν στην παραγωγή υφασμάτων αλλά και εκτύπωση σχεδίων πάνω σε αυτά.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στην Γαλλία, θα θέλαμε να δώσουμε μερικά στοιχεία για αυτήν, την μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρωτοστάτησε στην ίδρυσή της το 1950 και έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία και πολιτισμό αλλά και στην τέχνη και τις επιστήμες.

Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση, Ναπολέοντας, Λούβρο, Παναγία των Παρισίων και Πύργος του Άιφελ είναι μερικά μόνο από τα πρόσωπα, τοπόσημα αλλά και ιστορικά ορόσημα που συνδέονται με αυτή την χώρα.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια από αυτά στην διπλανή εικόνα;

Παρακάτω δίνονται οι απαντήσεις!

Τα παραπάνω, είναι μερικά μόνο στοιχεία για τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της υφηλίου, την χώρα με τον μεγαλύτερο ποδηλατικό γύρο παγκοσμίως (Tour de France: 3500km), την υψηλότερη γέφυρα της γης (Millau Viaduct), την χώρα που εφηύρε τον κινηματογράφο και το αερόστατο, εκεί όπου συναρμολογείται, σήμερα, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο του κόσμου (airbus A380). Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα 30 interesting facts about France.

Το Λευκό όρος, η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων (Mont Blanc) με 4.807m βρίσκεται στην Γαλλία
Γνωρίζετε ότι η Γαλλία διατηρεί εδάφη (κυρίως νησιά) σε διάφορα μέρη της Γης; Ονομάζονται υπερπόντιες περιοχές (territoire d’outre-mer), αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική και εθνικό νόμισμα το ευρώ!

Και, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αυτοί οι δύο: Οι αγαπημένοι μας Γαλάτες, Asterix και Obelix!

Γαλλία: μία χώρα που δεν χρειάζεται συστάσεις