Σε λίγες ημέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα διοργανωθεί σε όλη την Ευρώπη η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Αυτή η Ημέρα διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνιστούν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ξεκίνησε μία σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης, και κυρίως ενημέρωσης, των μαθητών/τριών πάνω σε αυτό το θέμα. Ανάλογες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στο σχολείο μας. Κάθε φορά ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι η διάδοση διαδικτύου, κυρίως μέσα από τις κινητές συσκευές, δε συμβαδίζει πάντοτε με την γνώση των κινδύνων που εγκυμονεί η μη ορθή χρήση του. Οι μαθητές/τριες δεν είναι πάντα σε θέση να αξιολογήσουν την σοβαρότητα των επιλογών τους, να φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, ή να προβλέψουν τις συνέπειες των διαδικτυακών τους συμπεριφορών. Επιπρόσθετα, δεν μπορούν πάντα να αντιληφθούν τον αντίκτυπο στην πνευματική, και μερικές φορές σωματική τους, υγεία λόγω της παρατεταμένης ενασχόλησης με το διαδίκτυο.

Με αφορμή, λοιπόν, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, θα διοργανωθεί μία σειρά δράσεων όπου θα εμπλακούν εκπαιδευτικοί και γονείς με σκοπό την ενημέρωση αρχικά, και την θωράκιση, στην συνέχεια, απέναντι στον κόσμο του ίντερνετ, ο οποίος απαιτεί εκτός από ψηφιακές δεξιότητες κι έναν ιδιαίτερο εγγραμματισμό με όρους κριτικής σκέψης και αυτοδιαχείρισης. Σημαντικό, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε όλοι μας ό,τι είναι ΚΑΛΥΤΕΡΟ από το διαδίκτυο, που θα βελτιώσει τις γνώσεις, τις στάσεις και την πνευματική μας καλλιέργεια.

Η σημερινή παρουσίαση ξεκίνησε με αφόρμηση την εξαιρετική ταινία μικρού μήκους “Παντοπωλείο: Το διαδίκτυο”, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ. Ως μία πρώτη και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, όμως, θα συστήναμε σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Υλικό από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Από την παρουσίαση στις τάξεις Δ’ , Ε’ και ΣΤ’

Από την παρουσίαση στις τάξεις Α’ , Β΄ και Γ΄

Οι σκέψεις των μαθητών/τριών της Δ’ τάξης όπως αποτυπώθηκαν επάνω στο χαρτί!

Ασφάλεια στο διαδίκτυο