Το σχολείο μας ξεκίνησε να υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2014, αρχικά, με συμμετοχή σε έργα eTwinning. Χρειάστηκε να περάσει μία εξαετία, ώστε το 2020 να συμμετάσχουμε σε ένα ERASMUS+ πρόγραμμα, με ένα ΚΑ2 έργο (συμπράξεις σχολείων), σε συνεργασία με Γαλλία, Κροατία και Λετονία. Μετά από την εμπειρία αρκετών έργων (κυρίως eTwinning) έφτασε ο καιρός της διάχυσης των αποτελεσμάτων, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί προϋπόθεση που ορίζεται τόσο από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), δηλαδή τον Εθνικό Φορέα Συντονισμού ERASMUS+, αλλά το επιτάσσει και η πρόσφατη απονομή ετικέτας eTwinning σχολείου στη μονάδα μας για το 2023-24.

Στο πλαίσιο των παραπάνω υποχρεώσεων κι έπειτα από αιτήματα που προέκυψαν από σχολικές μονάδες της περιοχής μας για ενημέρωση πάνω στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ξεκίνησε τον Μάρτιο μία σειρά επισκέψεων και δια ζώσης παρουσιάσεων. Με αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο Ίδας στις 9 και 16 Μαρτίου 2023, συνεχίσαμε στο 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας (28.03.2023) και το Δημοτικό Σχολείο Βορεινού (04.04.2023) και ολοκληρώσαμε με το Δημοτικό Σχολείο Χρύσας-Τσάκων στις 15.05.2023, δημιουργώντας μία, μικρή, άτυπη κοινότητα μάθησης.

Τα αρχικά βήματα για την ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα ξεκινούν με την εγγραφή στο Σύστημα Διαπίστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής EU Login, μία υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλα σχεδόν τα ψηφιακά συστήματα που αναπτύσσονται ή χρησιμοποιούνται από τα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η εγγραφή στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης ESEP, το σημείο συνάντησης όλων των ενδιαφερομένων στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Από εκεί και ύστερα, είναι στο χέρι και τη διάθεση κάθε εκπαιδευτικού το πώς θα αξιοποιήσει τη συμμετοχή του σε αυτή την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Εκπαιδευτικών (ESEP) . Από την απλή συμμετοχή ως μέλος δίχως καμία υποχρέωση, μέχρι τις ευκαιρίες για επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη, την υλοποίηση προγραμμάτων, αλλά και τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, η εμπειρία είναι μοναδική και δίνει μία προστιθέμενη αξία τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό, σχολικό, επίπεδο. Όποιον τρόπο και να επιλέξει κανείς, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο!





Πρώτα βήματα του σχολείου μας ως κοινότητα μάθησης: Ευρωπαϊκά Προγράμματα