Από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2022 ξεκίνησε μία διακρατική συνεργασία με δύο σχολεία της Τουρκίας στο πρόγραμμα GLOBAL SOS πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Τα σχολεία είναι το İstek Özel Atanur Oğuz Okullari της Κωνσταντινούπολης και το Altındağ İnönü Bilim ve Sanat Merkezi της Άγκυρας. Το βραχείας διάρκειας πρόγραμμα είχε θέμα τα είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, και από την μεριά μας υλοποιήθηκε από την Ε΄ τάξη.  Οι μαθητές/τριες μελέτησαν το αρπακτικό πτηνό “Ασπροπάρης” ένα μεταναστευτικό είδος γύπα, σε μικρό αριθμό σήμερα, κυρίως, στην περιοχή της Θράκης.

Επιπλέον, μέσα στο διάστημα που πέρασε έγιναν κάποιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και συζητήσεις μέσα στην τάξη για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον και ο κόσμος μας (υπερπληθυσμός, ενεργειακοί πόροι, υπερκατανάλωση, κλιματική αλλαγή).

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, έγινε η τελευταία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών σχολείων, όπου το καθένα παρουσίασε το έργο του. Η συνάντηση σηματοδοτεί και τυπικά το πρόγραμμα, επισφραγίζοντας μία εξαιρετική συνεργασία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των παιδιών και αφήνοντας πίσω του σπουδαία έργα που σας τα παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω.

Αυτό που έχει σημασία, βέβαια, εκτός από τα έργα, είναι και η πράξη. Όταν, μάλιστα, μιλάμε για την προστασία του περιβάλλοντος, εννοούμε την απόκτηση οικολογικής συνείδησης και την υιοθέτηση πρακτικών που θα επιβαρύνουν όσο γίνεται λιγότερο τον πλανήτη μας. Ελπίζουμε, ότι μετά από το GLOBAL SOS κάτι θα μείνει στους μαθητές/τριες μας που θα το αναδείξουν και θα το αποδείξουν μέσα από την καθημερινή τους πρακτική.

Η παρουσίαση του προγράμματος
Περιβαλλοντικά προβλήματα και λύσεις: Η άποψή μας
Poster για το περιβάλλον
Ζωγραφίζοντας ασπροπάρηδες!
Η εικονική έκθεση των ζωγραφικών έργων μας
Φτιάχνοντας μάσκες ασπροπάρη!
Η τελική τηλεδιάσκεψη του προγράμματος στις 3 Μαΐου 2023
GLOBAL SOS: Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε