Από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2022 ξεκίνησε μία διακρατική συνεργασία με δύο σχολεία της Τουρκίας πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Πρόκειται για το İstek Özel Atanur Oğuz Okullari της Κωνσταντινούπολης και το Altındağ İnönü Bilim ve Sanat Merkezi της Άγκυρας. Το πρόγραμμα είναι βραχείας διάρκειας, το θέμα του είναι τα πτηνά που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, και από την μεριά μας θα υλοποιηθεί από την Ε΄ τάξη. Κάθε σχολείο επέλεξε ένα είδος της πατρίδας του, που βρίσκεται σε κίνδυνο, και θα το μελετήσει για τις επόμενες 8 εβδομάδες. Μέσα στα κοινά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν, συμπεριλαμβάνονται ένα ημερολόγιο 2023, ένα padlet, μία ιστορία που θα συγγράψουν τα τρία σχολεία και μία έκθεση δημιουργιών των μαθητών/τριών σε ένα εικονικό μουσείο. Το είδος που επέλεξαν να μελετήσουν οι μαθητές μας είναι ο Ασπροπάρης, ένα είδος γύπα που στην πατρίδα μας (σύμφωνα με στοιχεία του 2021) έχει απομείνει μόνο στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου.

Η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε από τον ιστότοπο της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρίας

Ο Ασπροπάρης, που σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας (Ήπειρος) τον ονόμαζαν και “κουκάλογο”, επειδή πίστευαν ότι κουβαλούσε τον κούκο στην πλάτη του κατά τον ερχομό του την Άνοιξη, είναι ένα μεταναστευτικό πουλί. Είναι ένα από τα κρισίμως κινδυνεύοντα πτηνά στα Βαλκάνια, όπου τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 80%. Στην Ελλάδα, ο λόγος εξαφάνισής του είναι, κυρίως, τα δηλητηριασμένα δολώματα που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια. Ως αποδημητικό πουλί μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 5000 χιλιόμετρα από την περιοχή μας ως και την υποσαχάρια Αφρική που ξεχειμωνιάζει, για να έρθει και πάλι στη δική μας γειτονιά την Άνοιξη. Είναι πολλά αυτά που έχουν γραφτεί για τον Ασπροπάρη, ή Κουκάλογο, ή Χελωνοφάη, ή και Τυροκόμο όπως είναι μερικές από τις ονομασίες αυτού του μικρόσωμου αρπακτικού. Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας ή στο lifeneophron.eu από όπου αντλούμε και εμείς υλικό για την εργασία μας. Πέρα από τη γνώση όμως, ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες για τα είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση και να κατανοήσουν ότι όταν ένας κρίκος της τροφικής αλυσίδας χάνεται, μπορεί να διαταραχθεί η ισορροπία σε ένα οικοσύστημα.

Τον Αλεξανδρινό παπαγάλο _Psittacula eupatria_ θα μελετήσει το σχολείο της Κωνσταντινούπολης
Την λευκοκέφαλη πάπια _Oxyura leucocephala_ θα μελετήσει το σχολείο της Άγκυρας

Στις 13 Ιανουαρίου 2023 κάναμε την πρώτη τηλεδιάσκεψη με τα συνεργαζόμενα σχολεία για το πρόγραμμα Global SOS. Μετά από την πρώτη γνωριμία των μαθητών/τριών, κάθε σχολείο παρουσίασε το προστατευόμενο είδος που έχει “υιοθετήσει” και ερευνά. Εμείς, υποδεχτήκαμε τους εταίρους μας με φωτογραφίες και μάσκες Ασπροπάρη!

Global SOS: Μία νέα συνεργασία