Σήμερα, επέτειος της έναρξης της εθνικής εποποιίας του 1940, ήταν μία σπουδαία ημέρα για όλους τους Έλληνες μα και μία ξεχωριστή στιγμή για το σχολείο και το χωριό μας. Μετά τον καθιερωμένο εκκλησιασμό και μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ιδιαίτερης κατάνυξης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου, στον χώρο της πλατείας, προς τιμήν των Λουτρακιωτών που έπεσαν μαχόμενοι ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 στο μέτωπο της Αλβανίας.

Η πρωτοβουλία, στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, είχε αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο από όπου ξεκίνησε μία έρευνα στα στρατιωτικά αρχεία του κράτους με σκοπό την αναζήτηση προσώπων που έλαβαν χώρα στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις συνθήκες αλλά και την τοποθεσία που τραυματίστηκαν ή έχασαν την ζωή τους. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Προκοπίδης Κυριάκος, εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, μετά από έρευνα ενός χρόνου ποικίλων και διασταυρούμενων πηγών συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία ήταν πλέον διαθέσιμα στην τοπική κοινωνία. Το πρώτο βήμα είχε γίνει.

Ωστόσο, η απότιση φόρου τιμής και η μνήμη αποτελεί πρώτιστη υποχρέωσή μας προς αυτούς που έδωσαν την ζωή τους ώστε να απολαμβάνουμε οι νεότεροι, σήμερα, το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Σε συνεργασία, λοιπόν, με την Ενορία και πρωτεργάτη τον εφημέριο πατέρα Σολομώντα, την Κοινότητα, την Δημοτική επιχείρηση Λουτρών, τον Πολιτιστικό σύλλογο «Πόζαρ», τον Σύλλογο νέων, την Ένωση ξενοδόχων, το Σωματείο ενοικιαζόμενων δωματίων, και τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου αναγέρθηκε ένα καλαίσθητο μνημείο με τα ονόματα των συγχωριανών μας που έπεσαν μαχόμενοι ή τραυματίστηκαν στο έπος του ’40.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2021 μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας για τα άξια τέκνα του τόπου μας, που μετά από 81 χρόνια λήθης ‘‘επέστρεψαν’’ στην γενέτειρά τους για να μείνουν για πάντα στην ιστορία.

Η σημαιοφόρος και οι παραστάτες μπροστά στο μνημείο
Οι φορείς που συνέδραμαν την ανάδειξη και ανέγερση του έργου
28η Οκτωβρίου 2021: Οι ήρωες ‘‘επιστρέφουν’’ στον τόπο τους