Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου επειδή εκείνη την ημερομηνία (στα 1805) γεννήθηκε ο διάσημος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Για το 2023 υπεύθυνο για το μήνυμα αλλά και την αφίσα ήταν το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ. Για αυτό την ημέρα, 2 Απριλίου 2023 η καρδιά του παιδικού βιβλίου σε όλον τον κόσμο χτυπάει ελληνικά. Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος έγραψε το παγκόσμιο μήνυμα ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη.

Το σχολείο μας ξεκίνησε τις δράσεις για την ημέρα αυτή από την προηγούμενη εβδομάδα. Ετοιμάστηκαν αφίσες και σελιδοδείκτες, ανατυπώθηκαν εξώφυλλα παραμυθιών του Άντερσεν, γράφτηκαν συνθήματα για την φιλαναγνωσία και δημιουργήθηκε ένα βιβλιαράκι με λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, κάποια ποιήματα, αινίγματα κ.α.

Η Ε΄ τάξη με το “υλικό” της ημέρας!

Με αφορμή την ημέρα και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών/τριών, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Απριλίου 2023, μία τηλεδιάσκεψη με την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας Λέσβου “Αργύρης Εφταλιώτης”. Η πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης, κυρία Μαριάνθη Κεφαλά, μάς “ξενάγησε” στους χώρους της κι έπειτα μας διάβασε ένα δικό της παραμύθι: “Το παραμύθι της Μήθυμνας”. Μάλιστα, ζήτησε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν εικόνες εμπνευσμένα από το κείμενο που άκουσαν με σκοπό, διόλου απίθανο, η καλύτερη να συμπεριληφθεί στο υπό έκδοση έργο της!

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου